z
Πώς διαμορφώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης
Κατηγορία : Κωνσταντίνος Γεννάδης / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2016-05-30 14:00:00

Γράφει ο Κώνσταντίνος Γεννάδης

 

Από το φιλόξενο βήμα της εφημερίδας ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ και των δικτυακών τόπων www.peristerinews.gr και www.westnews.gr, έχουμε αρκετές φορές στο παρελθόν αναφερθεί στην οικονομική κρίση που βιώνουν οι πολίτες της χώρας μας τα τελευταία επτά χρόνια.

 

Μια οικονομική κρίση που μετατρέπεται σταδιακά σε κρίση θεσμών και αξιών, σε κρίση υπαρξιακή και εθνική.

 

Η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας προξενεί σε όλους μας θλίψη, πόνο και απογοήτευση. Πόσο μάλλον όταν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο στον οποίο στεγάζεται σήμερα το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, γεννήθηκε ο αξιοθαύμαστος αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, ο οποίος χαίρει οικουμενικής αναγνώρισης και σεβασμού.

 

Δεν πρέπει να λησμονούμε άλλωστε το γεγονός, ότι στις βάσεις εκείνου του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, έχει οικοδομηθεί το σύνολο αυτού που σήμερα αποκαλούμε Δυτικός Κόσμος (ή Δύση), εννοώντας κυρίως τις χώρες της Βόρειας Αμερικής (Η.Π.Α., Καναδάς) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Τα οικονομικά μεγέθη σε κάθε κράτος και κάθε κοινωνία είναι βεβαίως σημαντικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι σημαντικότερα από τον ίδιο τον άνθρωπο, και δεν μπορούν και δεν πρέπει να τον υποκαταστήσουν.

 

Οι πολιτικές ηγεσίες τα τελευταία επτά χρόνια προσπαθούν να επιτύχουν δημοσιονομικούς στόχους στα πλαίσια συνεργασίας και συνεννόησης με τους δανειστές της χώρας μας. Δυστυχώς όμως αποδεικνύεται στην πράξη, ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων και στην ευτυχία των ανθρώπων.

 

Θεωρώ πως στην προκειμένη περίπτωση μια φράση που ειπώθηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου τον πρεσβύτερο (τον γνωστό και ως Γέρο της Δημοκρατίας) αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την πραγματικότητα: Όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν.


Ορμώμενος από το δεύτερο σκέλος της παραπάνω φράσης (οι άνθρωποι δυστυχούν), η πραγματικότητα, η ίδια η καθημερινότητα της ζωής είναι αμείλικτη. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας κυρίως στους νέους ανθρώπους, το κλείσιμο επιχειρήσεων, η μετανάστευση ολοένα και περισσότερων Ελλήνων στο εξωτερικό για μια καλύτερη τύχη είναι γεγονότα αδιαμφισβήτητα.

 

Η οικονομική κρίση επιδρά καταλυτικά αρνητικά και στις ανθρώπινες σχέσεις. Η οικονομική αδυναμία γεννά στον μέσο Έλληνα πολίτη που αγωνίζεται για την επιβίωσή του, αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

 

Στην προσπάθεια που καταβάλλει να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες, δεν έχει την διάθεση να κοινωνικοποιηθεί, να συναναστραφεί με φίλους και γνωστούς. Η έλλειψη κοινωνικότητας με την σειρά της δημιουργεί συναισθηματικά και πολλές φορές και ψυχολογικά προβλήματα.

 

Ακόμα όμως και στην προσωπική, την πιο ιδιωτική σφαίρα της προσωπικότητας του, στις ερωτικές του σχέσεις, όταν υπάρχουν ζητήματα υπαρξιακής ανάγκης που πρέπει άμεσα να επιλυθούν, η σημασία αυτού του πολύ σημαντικού τομέα υποβιβάζεται και υποβαθμίζεται.

 

Τα διαζύγια αλλά και η ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων (ο γνωστός Νόμος Κατσέλη) συνιστούν σημαντική δικηγορική ύλη για πολλά δικηγορικά γραφεία. Πτυχές της ανθρώπινης δυστυχίας ξεδιπλώνονται σε καθημερινή βάση στις δικαστικές αίθουσες σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, καταδεικνύοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας και οι πολίτες της.

 

Η πατρίδα μας θα χρειαστεί να διανύσει μεγάλο και ανηφορικό δρόμο για να ανοίξουν νέοι και ελπιδοφόροι ορίζοντες. Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ως Έλληνες πολίτες, να μην χάσουμε την αγάπη μας για τη ζωή και για τους συμπολίτες μας, γιατί μπορεί να χάσουμε τον εαυτό μας, και μαζί με αυτόν να χαθεί και η ίδια η χώρα.

 

*Ο Κωνσταντίνος Γεννάδης είναι πτυχιούχος Νομικής των Πανεπιστημίων University of Northumbria at Newcastle της Μεγάλης Βρετανίας και Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved